Az ózon behatolása elraktározott gabonaoszlopokba
A teljes tanulmány egészében (14 oldalas) a következő oldalon olvasható: docplayer.hu
"Az ózon behatolása elraktározott gabonaoszlopokba, és hatása a kémiai összetételre és a feldolgozási teljesítményre"
„A” melléklet
A „Journal of Stored Product Research 39 (2003) 33-44” cikk alapján hiteles fordítással
Szerzők:
F. Mendez, C.P. Woloshuk–Department of Botany and Plant Pathology, Pardue University, 1155 Lilly Hall, West Lafayette, IN, 47907 USA
D.E. Mailer-Department of Agricultural and Biological Engineering, Pardue University, 1155 Lilly Hall, West Lafayette, IN, 47907 USA
L.J. Mason -Department of Entomology, Pardue University, 1155 Lilly Hall, West Lafayette, IN, 47907 USAElfogadva: 2002. január 9."
"Kivonat"
"Korábbi vizsgálatok kimutatták az ózonkezelés hatékonyságát az elraktározott gabonában található rovarok és gombák megfékezésében. Az ózon, mint kártevőirtó, hatékonyságának további értékelése céljából ezen tanulmány megvizsgálta az ózon áramlásának sajátosságait a kukoricánál kevésbé porózus gabonában, mint például a búza, és magas ózon koncentrációnak (50 ppm) való hosszú kitettség hatásait a végfelhasználónak szánt gabona minőségére. Az ózon áramlása egy 3 m-es búzaoszlopban hasonló volt a korábban megfigyelt kukoricaoszlopban való áramláshoz, ahol az első fázisban az ózon gyorsan degradálódott(elbomlott***)ahogy az ózonfront átvonult a gabonán, és a kettes fázisban ahol az ózon szabadon áramlott a gabonában csekély degradációt mutatva. Az ózon áramlási sebességének növelése 0,02 m/s-ról 0,04 m/s-ra elősegítette az ózon mélyebbre hatolását a búzában az első fázisban. A gabonák 50 ppm koncentrációjú ózonnal való 30 napos kezelésnek nem volt káros hatása a kipattogott kukorica tömegére, a szójabab, a búza és a kukorica zsír-és aminosav összetételére, a búza és kukorica őrlési tulajdonságaira, a búza sütési tulajdonságaira és a rizs ragacsosságára. Ezen adatok azt mutatják, hogy amennyiben szükség van ismételt ózon kezelésekre, az ilyen kezelések nem csökkentik a végfelhasználónak szánt gabona minőségét. © 2002 Elsevier Science Ltd.(Minden jog fenntartva) "
"1. Bevezetés"
"Az ózon erős oxidálószer, amely számos területen előnyösen felhasználható. Az ózont alkalmazzák vízkezelésben fertőtlenítésre, szag, íz és szín megszüntetésére, kártevőírtó szerek, szervetlen és szerves vegyületek eltávolítására. (Legeron, 1984; Suffet et al., 1986; EPA, 1999). A mezőgazdaságban az ózont többek között a zöldségek és gyümölcsök raktározására és tartósítására, a romlandó élelmiszerek felületi szennyeződéseinek eltávolítására, és a gyártási eszközök, víz és csomagoló anyagok fertőtlenítésére használják. (Graham, 1997).Kiértékeltük, hogy az ózon milyen hatékonysággal irtja az elraktározott gabona kártevőit. Az ózon előnye, hogy a bomlási végterméke oxigén, így nem hagy maga után nemkívánatos maradványokat, helyben előállítható, így nem szükséges vegyszerek tárolóedényeit raktározni és elszállításukról gondoskodni. Korábban 92-100%-os halálozási arányt mutattunk ki a kifejlett kukorica zsizsikeknél, Sistophilus zeamais(Motschulsky), az aszalványmoly, Plodia interpunctella, lárváinál (Hübner), a kifejlett rizsliszt zsizsikeknél,Tribolium castaneum(Herbst), fertőzött kukoricában 3 napos 50 ppm koncentrációjú ózonnal történő fumigáció eredményeként. Ez a kezelés szintén jelentősen lecsökkentette a mag felületén lévő Aspergillus parasiticusSpeare és egyéb gombák életképességét is (Kells et al., 2001)."